Brusel
25. júla (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok schválila nové
chránené zemepisné označenie (CHZO) zo Slovenska. Schválila ho pre
"hrušovský lepník", ktorý sa vyrába v Banskobystrickom kraji, informuje
spravodajca TASR.
Ide o okrúhly alebo polmesiacový koláč s priemerom 25 – 35 centimetrov,
pripravený z kysnutého cesta zmiešaného s chlebovým cestom a zemiakmi,
ktorý môže byť plnený alebo obložený a upečený v kamennej peci.
Hrušovský lepník je rôznych druhov, môže byť slaný a plnený cesnakom
alebo plnený kyslou kapustou, sladký a plnený lekvárom alebo poliaty
zmesou tvarohu a zemiakov.
Vyrába sa v Banskobystrickom kraji. Pri príprave hrušovského lepníka je
príprava cesta a plnky výlučne ručná. Charakteristickú vôňu a chuť
získava hrušovský lepník prípravou kysnutého cesta a plnky a počas
pečenia v kamennej peci.
Komisia pripomenula, že nové označenie špecificky slovenskej potraviny
sa pridá do zoznamu 1588 už chránených poľnohospodárskych produktov z
členských krajín EÚ a 27 doterajším chráneným produktom zo Slovenska. V
roku 2022 Slovensko podalo žiadosť o zápis chráneného označenia pôvodu
aj pre Bardejovský med/Med z Bardejova a pre Tokajské víno zo slovenskej
oblasti.
0